Blogi, Junamatkat, Karjala, Petroskoi, Venäjä

Junalla Petroskoihin kulttuurimatkalle

Ääninen

Tarkoitus oli ollut alunperin mennä suoraan bussilla, mutta porukka väheni sen verran, että matka tehtiin junilla edestakaisin Helsinki-Pietari-Petroskoi ja oltiin paluumatkalla yö Pietarissa. Monenlaista kulttuuri- ja muutakin hauskaa ohjelmaa saatiin mahtumaan viiteen päivään

Alkumatka Pietariin Suomen asemalle tapahtui Allegro-junalla ja sieltä jatkettiin Laatokan rautatieasemalta Petroskoihin uudehkolla Lastotshka (Pääskynen) -junalla. Matka kesti viisi tuntia ja juna pysähtyi lyhyesti Volhovissa, Lotinapellossa ja Syvärissä. Kärrykahvila kierteli useaan kertaan ja paikallista nuorisoa oli käynyt tanssifestivaaleilla esiintymässä ja pitivät hyvin elämää yllä käytävillä.

Perillä Petroskoissa

Saavuin Petroskoihin myöhään illalla. Asetuin kelpo hostelliin Harlandiin, jossa oli tosi siistiä ja uutta. Olisin ollut siellä useammankin yön, mutta en ollut huomannut varata pidemmälle, joten siirryin toiseen kelpo majapaikkaan nimeltä Hostel for You.

Oikeasti olen kirjoittanut tätä jaksoa monta kuukautta ja jumittaa jonossa kirjoitettavaksi monta kivaa matkaa. Mitähän tässä tapahtuu, tai on ehkä kyseessä vain normaali tasausvaihe viidenkymmenen blogiartikkelin jälkeen:)

Laitan tähän muutaman metsäisen kauniin kuvan Kivatshin vesiputouksilta, niin pääsen varmaan liikkeelle..

Kivatshin putoukset

Kivach
Komean putouksen korkeus on yli kymmenen metriä

Kivatsh

Hirvaksen muinaistulivuorikraateri

Luontoretkipäivään kuului myös käynti joenrannan kalanviljelylaitoksella, Hirvaksen läheisellä muinaistulivuorikraaterilla, maaseutuajelua pikkukaupunki Kontupohjan kautta sekä käynti Martshialnyn kylpylän mineraalilähteillä. Oli kyllä todella rautaista vettä, juomapulloni rusehti vielä viikkoja matkan jälkeen.

Hirvas
Kalanviljelyä Hirvaksessa
Mato Matala

Tännekin oli ehtinyt Mato Matala..

Hirvas
Ollaan Suunujoen rannalla
Kontupohja
Kontupohjan kulmia

Martshialnye Vodyn mineraalivesilähteet

Martshialnye Vody
Museon rakennus
Martshialnye Vody
Apostoli Pietarin kirkko
Martshialnye Vody
Rautavedellä riuskaksi

Äänisen rannalla

Petroskoi on jotenkin minunoloiseni kaupunki, jossa voisin hyvin ajatella asuvani. Kuitenkin meni pitkät kolmekymmentä vuotta Venäjänmatkailua ennen kuin kävin siellä edes ensimmäisen kerran. Kuinkahan paljon muita kuvankauniita ja vaikuttavia paikkoja suuren Neuvostomaan alueelta löydän vielä joihin kovasti ihastun..

Ääninen
Ääninen on Euroopan toiseksi suurin järvi Laatokan jälkeen
Äänisjärvi
Aallot Äänisen aavan..
.. ja ihana maa tänne jäi.
Synnytyslaitos Petroskoissa
Synnytyslaitoksen edustalta

Petroskoi ikuinen liekki
Ikuinen liekki sodan muistoksi
Lenin Petroskoi
Lenin valvoo edelleen

Tulee muuten 22.4.2020 Vladimir Iljitshin syntymästä 150 vuotta. Kyllä varmasti hän olisi käännähtänyt siellä mausoleumissaan salassa monta kertaa jos olisi pystynyt tajuamaan mitä kaikkea sitä on tullutkaan maailmaan käynnistetyksi..

Ääninen
Risteilyalus Petroskoin satamalaiturissa

Petroskoissa Äänisen rannalla pysähtyvät myös monet venäläiset jokiristeilijät joko ennen tai jälkeen käyntiään Kizhin luonnonkauniilla hopeapaanukirkkosaarella.

Jokiristeilijä Ääninen

Kävimme Karjalan tasavallan kansallisessa museossa. Museo on hieno ja mielenkiintoinen, mutta eniten minua sytyttivät huoneet joissa käsiteltiin Äänislinnan ajan keskitysleirejä, koska isäni oli siellä sodan aikana leiri numero viitosella vartijana.

Siirtoleiri Petroskoi
Kuvan ottivat venäläiset saapuessaan jo entiseen Äänislinnaan
Äänislinna miehitys
Keskitysleiri Petroskoi
15 keskitysleiriä Karjalassa, joista Petroskoissa 7, vankimäärä vaihteli 12.000 – 24.000 välillä, kuolleita yli 6.000
Museon sisäpiha Petroskoi
Kansallismuseon sisäpiha

Matkan paras ruokailu löytyi yön pikkutunneilla majapaikkaani palatessani. Aivan taivaallisen mureaa possua sinapinsukuisella kastikkeella ja karpalohillolla sekä hitaasti haudutettua perunapaistosta. Ei niin etteikö joka ikisessä matkan ruokapaikassa olisi ollut maukasta ruokaa.

Keittiö Petroskoi
Petroskoi

Hän vahti kadulla että sain turvallisesti hoiperreltua himaan vatsa ja pää täynnä päivien tapahtumia.

Kantele Petroskoi
Kertakaikkisen ihastuttava Kantele-ryhmä

Kävimme Kantele-yhtyeen kertakaikkisen viehättävässä ja korkeatasoisessa konsertissa. Olen nähnyt värikkään ja iloisen esityksen monta kertaa ja olen joka kerta täydellisen ihastunut. Kulttuurimatkalla kun olimme, kävimme myös aivan loistavassa suomenkielisessä teatteriesityksessä. Muutamalla näyttelijällä toteutettu esitys hetkessä kertoi koko ihmiselämän kirjon ja rakkauden tuskan ja täyttymyksen huumoria ja syvällisyyttä unohtamatta.

Junasta Petroskoissa

Paluumatkan teimme taas Lastotshka-junalla Pietariin ja sitä kautta Allegrolla Helsinkiin. Yövyimme Pietarissa mutta se onkin jo ihan toinen juttu.

Juna lähtee Petroskoista
Juna lähtee Petroskoista
Junassa Petroskoissa

Lue myös: Omaa sotahistoriaa

Lähde Lähialuematkojen reissulle Junalla Pietarista Murmanskiin

1 vastaus artikkeliin “Junalla Petroskoihin kulttuurimatkalle”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s