Baltia, Blogi, Junamatkat, Latvia, Riika, Tallinna, Viro

Junalla Baltian maiden halki, osa I Tallinna-Riika

Tallinnan vanha kaupunki
Tallinnan vanhaa kaupunkia

Junaliikenne Baltian maiden välillä – Rail Baltica

Junamatkustus Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan on vallan veikeää junien vaihtelua ja olemattomia vaihtoyhteyksiä. Luulisi että Baltian maiden kautta olisi erittäin kätevää mennä junalla Eurooppaan. Baltian läpi matkustaminen vaatii kuitenkin nykyään vähintään kolme junanvaihtoa vaikka miten suunnittelisi.

Rail Baltica -junarata on kyllä tulossa joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta kestää kyllä vielä vuosia. Nykyinen tilanne sopii hyvin hitaiden Maata-Pitkin -junamatkojen fanille, mutta ripeää vauhtia ja nopeaa perillepääsyä haluavan on syytä valita joku toinen reitti tai muuten alkaa ärsyttämään. Tässä jutussa kuljen reitin alkuosan Tallinnasta Riikaan.

Virolainen juna
Virolaiset junat ovat ihan samaa mallia kuin VRn lähijunat mutta eri värisiä

Virossa Tallinnasta junalla Valgaan

Tallinnassa laivasatamasta kaupungin rautatieasemalle on pari kilometria, joten sen voi hyvin vaikka kävellä, jos ei ole mukana liikaa matkatavaroita painamassa. Junat varsinkin Virossa ovat edullisia, siistejä ja melko uusia. Itse asiassa yleinen junamalli on sama kuin violetit paikallisjunat nykyään Suomessa pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Junien väritys on vain toinen, sekä aikataulunäyttöjen kirjoitukset tietty ulkomaankielellä.

Sigulda
Maisema Latvian puolelta Siguldasta

Jopa Tallinnasta Riikaan ei kulje suoraa yhteyttä, vaan junaa on vaihdettava Viron ja Latvian rajalla Valgassa. Valgan asema on pienessä kaupungissa Viron puolella, jossa joutuu yllättävän monessa vaihtokuviossa myös yöpymään. Aseman läheltä löytyy hyvin majoitusta.

Aikataulut Tallinnasta Valgaan löytyvät Viron rautateiden nettisivuilta elron.ee, Valgasta eteenpäin juna-ajat löytyvät Latvian rautateiden sivuilta pv.lv. Hämmästyttävää kyllä junavuoroja voi olla myynnissä netissä suunnilleen vain viikoksi eteenpäin. Valgan asemalla Viron puolella ei ole ollut myynnissä lippuja latvialaiseen junaan, vaan lippu on pitänyt hankkia konduktööriltä tai netistä.

Valgasta junalla Latviaan Riikaan

Siguldan asema
Siguldan asema

Latvian puolella juna ajaa Siguldan kautta Riikaan. Junat Latviassa ovat usein vanhempia, mutta ihan mukavia ja myös edullisia. Riikan rautatieasema sijaitsee kaupungin keskustassa vanhan kaupungin ja torin välissä.

Latvialainen juna
Latvialainen juna
Riikan rautatieasema
Riikan rautatieasema
Riikan kanaalipuisto
Riikan kanaalipuisto
Raitiovaunu Riikassa
Satekles-katua
Riikan tiedeakatemia
Yksi Stalinin hampaista, Riikan tiedeakatemian rakennus

Baltian pikku Pariisi on kaunis pääkaupunki, johon on mukavaa tutustua ja junalla kulkiessa joutuu usein niin tekemäänkin vaihtoyhteyksien vuoksi. Riikan jälkeen reitti junalla etelään kulkee Daugavpilsin eli Väinänlinnan kautta Liettuaan. Siitä kerron seuraavassa osassa.

Lue myös: Junalla Baltian maiden halki, osa 2, Latviassa

Lue myös: Hyvinvointia Narva-Joesuussa

Lue myös: Maata pitkin Itä-Virossa

Lähde hyvinvointimatkalle Liettuaan

4 vastausta artikkeliin “Junalla Baltian maiden halki, osa I Tallinna-Riika”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s