Baltia, Blogi, Hyvinvointi, Narva-Joesuu, Viro

Hyvinvointia Virossa Narva-Joesuussa

Narva-Joesuu

Vielä alkuviikolla seurasimme Viron tartuntatilanteen uutisia levottomina, mutta perjantaina pääsimme suunnitellusti matkaan huojentuneina ja odottavaisina. Kokoonnuimme Länsisatamassa, jonne saapuivat yksitellen ja kaksitellen iloiset matkaanlähtijät.

Matkalla Viron itärajalle

Laivamatkan teimme Tallinkin Starilla, jossa viihdyimme hyvin kaksi tuntia raikkaan meri-ilman (ja vähän Vana Tallinninkin) virkistäminä. Perillä Tallinnassa meitä odotti Kalev bussinsa kanssa. Lähdimme ajamaan parinsadan kilometrin ajomatkaamme Tallinnan kaupungin kautta kohti Narva-Joesuuta.

Narva-Joesuu
Sininen Itämeri hotellin ikkunasta

Ajoimme maaseudulle alkumatkan hyväkuntoista Narva maanteetä ja käännyimme sen jälkeen rantareitille, jotta näkisimme kauniita merenrantamaisemia. Teimme pysähdyksen ja katselimme maisemia Valasten vesiputouksilla. Ilma oli kesäisen kaunis ja näkymät sinivihreän kauniita.

Narva-Joesuu
Elokuinen Narva-Joesuu

Perille Narva-Joesuuhun saavuimme illansuussa. Nautimme illallisen kylpylähotellissamme ja osa meistä lähti sen jälkeen kävelylle läheiselle seitsemän kilometrin pituiselle hienohiekkaiselle hiekkarannalle. Joukossamme eräät olivat varustautuneet piknik-tarvikkeilla (=шампанское и закуски), joita nautimme hartaudella auringonlaskun kera.

Narva-Joesuu
Seitsemän kilometriä pitkää Narva-Joesuun hiekkarantaa
Narva-Joesuu

Hoitoja ja saunomista

Seuraavana päivänä vietimme vapaata, jota suurin osa teki tutustumalla kylpylähotellimme spa-osastoon ja ottaen hoitolasta moninaisia hoitoja hunajahieronnasta parafiinikäsittelyyn sekä maitokylvystä magneettihoitoon. Saunoja oli tarjolla lämmittelyyn useita: infrapuna-, suolakivi-, suolahöyry-, kataja-, hamam-, suomalainen ja venäläinen löylyhuone sekä altaita kastautumiseen tietysti enemmän kuin sai laskettua.

Hermannin linnoitus Narva
Hermannin linnoitus, raja-asema vasemmalla

Illallisella Narvan linnoituksessa

Illalla lähdimme koko porukka läheisen Narvan keskustaan syömään illallista Hermannin 1300-luvulta olevan linnoituksen ravintolaan. Lyhyt matka Narvaan kulki pitkin EU-rajaa eli Narvajoen rantaa, jonka vastarannalla näkyi lähes koko matkan Venäjä.

Hermannin linnoitus Narva
Hermannin linna Narvassa 1300-luvun alusta

Tykkitornin ravintolassa söimme romanosalaatin lisäksi tuhtia possua mausteperunoilla ja hapankaalilla sekä jälkiruuaksi rosmariinikreemiä kutunmaitojogurtilla ja mustikoilla. Illallisen huuhdoimme alas vodkasnapseilla ja viinillä. Juotiin kyllä vähän vettäkin..

Rosmariinikreemi
Rosmariinikreemiä kutunmaidolla ja mustikoilla

Ivangorodin linnoitus näkyi vastarannalla ja Venäjän raja-asema oli vieressä. Hiljainen raja-asema on kuulemma Venäjän rajapisteistä ainoa, jonka voi ylittää kävellen. Sitten kun siitä taas pääsee. Normaalitilanteessa Narvan ja Ivangorodin asukkaat liikkuvat sillan yli toistensa luo päivittäin, nyt ollaan koronan takia hämmennystilassa ja perheetkin jakautuneet rajan eri puolille.

Narva raja-asema
Venäjän raja-aseman aukio

Lepopäivä Narva-Joesuussa

Kolmas matkapäivämme meni taas hyvinvoinnin merkeissä. Toiset asuivat kylpyläosastolla ja toiset lähtivät museoihin tai ostoksille Narvaa aistimaan ilmaisella bussikyydillä tai Narva-Joesuun pikkukaupungille. Useat tekivät vähän kaikkea.

Narva-Joesuu ranta
Narva-Joesuun hiekkarantaa Itämeren rannalla

Me kävelimme hiekkarantaa pitkin itään Venäjän rajalle. Kävelymatkalla rannan tuntumasta löytyi vanhoja pitsihuviloita, toiset kunnostettuja, toiset eivät. Saman voi sanoa retken sanatorioista. Sormemme syhyivät päästä perustamaan uusia kunnostusprojekteja loma-asumista varten.

Narva-Joesuu
Pitsihuvila myynnissä remontointihaluiselle
Narva-Joesuu
Tämän huvila olisi muuttovalmis mutta ei myynnissä
Narva-Joesuu
Koiraa ei näkynyt, isännän auto kylläkin
Narva-Joesuu sanatorio
Narva-Joesuun sanatorio
Narva-Joesuu
Pientä laittoa ja majoitusbusiness pyörimään

Istuskelimme rajajoen rannalla ja katselimme kaihoisasti Venäjää vastarannalla. Olimme kuitenkin suunnitelleet matkamme mahdollisimman paljon muistuttamaan Venäjää ja se onnistui Narva-Joesuussa täydellisesti.

Narva-joki
Siellä siintää Venäjä Narvajoen toisella rannalla

Palatessamme hotellille oli sen pihapaviljongissa vihkiäiset menossa. Odottelimme taustalle hetken, josko meidät olisi kutsuttu shampanjatarjoilulle, mutta hääväki vietti loppukesän päivässä omaa onnenjuhlaansa.

Narva-Joesuu
Onnen hetkiä rakkauden paviljongissa
Narva-Joesuu
Täältä löytyi georgialaista viiniä ja armenialaista konjakkia

Läksiäisillallisen jälkeen istuimme hotellin ravintolassa ja puhua porisimme pitkään. Tuntui hyvältä tavata pitkästä aikaa tuttuja ihmisiä ihan oikeasti ja sen huomasi iloisesta taukoamattomasta puheensorinasta, jonka saimme aikaiseksi. Muuten hotelli oli tyhjentynyt viikonlopun matkailijoista, joita kyllä oli ollut ihmeen paljon.

Narva-Joesuu
Narva-Joesuu on kesällä vihreä pikkukaupunki
Narva-Joesuu
Sorsien suku kulttuuri- ja lepopuistossa

Paluumatka Sillamäen suljetun kaupungin kautta

Paluupäivänä paluumatkalla saimme vielä pienen lisäannoksen käydessämme Sillamäen kaupungissa, jossa on kuvattu juuri elokuvateattereissa pyörinyt Näkemiin Neuvostoliitto. Sillamäe oli Neuvostoliiton aikaan vuoteen 1991 asti suljettu kaupunki, jonne ei ulkopuolisilla ollut pääsyä. Nyt kiersimme kortteleita ja pysähdyimme Sillamäen kulttuurikeskukselle, josta on kaunis näkymä Itämerelle.

Sillamäe
Sillamäen näkymiä
Sillamäe

Tallinnaan olimme suunnitelleet parin tunnin paussin ennen laivaannousua. Kukin käytti sen mieltymystensä mukaisesti kuka ostoksiin ja kuka muuhun virkistymiseen. Me söimme vielä borsh-keitot laivaterminaalin viereisessä viihtyisässä ravintolassa.

Borsh Tallinna
Oikea Borsh-keitto purkista

Laivamme oli risteilyalus Victoria. Oli yllätys miten komea ja hienossa kunnossa sekä toiminnassa se oli. Tulimme siihen tulokseen, että laiva oli ruotsalaisia varten varustettu Tukholman reitin alus. Mutta kyllä hyvin meille kelpasi lipua siinä takaisin Helsingin Länsisatamaan.

Viron lippu
Paluu MS Victorialla

Narva-Joesuun matkan tiedot

Lue myös: Junalla Baltian maiden halki, osa 1

6 vastausta artikkeliin “Hyvinvointia Virossa Narva-Joesuussa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s