Blogi, Laivamatkat, Pietari, Risteilyt, Venäjä

Laivalla Pietariin ja Katariinan palatsiin

Katariinan palatsi

Paras syy lähteä nimenomaan laivalla Pietariin on ollut varmaan helppo viisumivapaus. Risteilymatka on myös mukava tapa siirtyä maasta ja paikasta toiseen, nukut yli yön ja olet perillä. Venäjän viisumi toisaalta on aika yksinkertainen hankittava, mutta ohjaa se enemmän suunnittelemaan, milloin haluaa vaikka palatsien Pietarissa piipahtaa. Me lähdimme loppusyksystä, jolloin oli odotettavissa vähemmän ruuhkaa komeassa Katariinan palatsissa, joka oli yhden perilläolopäivän risteilymme pääkohde. Se on Pietarin käyntikohteista suosikkilistojen kärjessä sekä maailmankuulu nähtävyys meripihkahuoneineen.

Risteilyalus MS Anastasia

Tulo Pietariin
Näkymä hytin ikkunasta lähestyttäessä aamulla Pietaria

Kokoonnuimme Helsingin Länsisatamassa ja siirryimme MS Anastasialle. Laiva on mukava aikaisempi Vikingin Tukholman reitin alus, nyt sitä oli tuunattu italialaisen omistajan toimesta vähän italialaiseen suuntaan, mutta onneksi venäläistä twistiä on riittävästi ravintoloissa ja laivan todella korkeatasoisessa iltashowssa. Esiintyjät ovat pietarilaisen kuuluisan Music Hallin taiteilijoita ja on ihana nautinto seurata heidän esityksiään, joita voisi kuvailla korkeatasoisemmaksi kuin pelkäksi viihteeksi, erityisesti voimakasäänisten solistilaulajien osalta.

MS Anastasia
MS Anastasian yöshow

Baareja laivalla riittää viihtyisistä pubeista kuumaan yödiskoon ja kaikenlaisia kauppoja kullekin sopivaan ostosnälkään (ja -janoon). Olen aikaisemmin käynyt myös laivan kivalla altaallisella saunaosastolla. Laivan ainoa miinus on Pietarissa maihintulo, johon ei näemmä vuosien harjoittelunkaan jälkeen saada mitään sujuvuutta. Taitaa olla syytä seuraavalla kerralla varata lisämaksusta ns. pikalinja rajamuodollisuuksiin, jos se vähän lyhentäisi jonoissa nököttelyä.

Pietarissa

Olimme tilanneet omalle porukallemme tilavan bussin ja suomenkielisen oppaan vastaan sekä lähdimme ajelemaan Pietarin kauniin keskustan halki etelän suuntaan kohti maaseutukaupunki Pushkinia, jossa sijaitsee kohteemme Katariinan palatsi. Matkalla tietysti kiersimme Pietarin muhkeat kohokohdat Vasilin saarelta Eremitaasin ja Palatsiaukion kautta isolle Iisakin kirkolle ja vilkkaalle Nevsky Prospektille sekä korunkauniille Verikirkolle. Kaupungin uudemmalla eteläpuolella ajoimme pitkin tuttua Moskovsky Prospektia ja ohitimme laajan lentokenttäalueen.

Katariinan Palatsi Pushkinissa

Palatsilla oli käynnissä jatkuvat kunnostustyöt ja kultausta oltiin lisäämässä, vaikka sitä on jo ennestään käsittämätön määrä sekä valtavan rakennuksen ulkopuolella ja joka puolella sisälläkin mitä mielikuvituksellisimmissa yksityiskohdissa. Ruuhkaa oli näin syksyisen lokakuun lopullakin, mutta kohtuullisesti, niinkuin olimme arvioineetkin. Jonottelimme kiinalaisten ryhmien välissä itsemme sisään ja ryhdyimme nauttimaan palatsin kultaisesta kauneudesta.

Katariinan palatsi pääportaat
Paraatiportaikko
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi Arabeskisali
Arabeskisali
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi paraatiruokasali
Valkoinen paraatiruokasali keisarinnan lähipiirille
Katariinan palatsi Meripihkahuone
Meripihkahuonettakin piti kuvata vaikka se oli kielletty
Katariinan palatsin puisto
Palatsin ympärillä on myös valtava puistoalue
Matkamuistokauppa
Nykyään löytyy vaikka millaisia matkamuistoja

Ravintola Podvorje

Tämän kultaisen tutustumiskierroksen jälkeen olimme tilanneet venäläisen ruokailun lähistöllä sijaitsevaan perinteiseen tyyliin rakennettuun Podvorje-ravintolaan. Nautimme oikein kunnollisen monilajisen venäläisen pitkän lounaan venäläisen kansanmusiikin säestäessä iloista tunnelmaa. Meni siinä sopiva määrä venäläistä herkullista vodkaakin..

Ravintola Podvorje
Ravintola Podvorje

Paluu Pietarista

Sen jälkeen oli mukava kömpiä bussiin ja siirtyä taas iltahämärtyvän kaupungin valojen halki iloisesti pulisten takaisin Pietarin merisatamaan ja risteilyaluksellemme. Vaikutti siltä että risteilypäivämme oli onnistunut ja väki erinomaisen hyvällä mielellä.

Nousimme leppoisasti kaupungin liikenteestä huolimatta riittävän ajoissa laivaan ja reippaimmat meistä kävivät vielä katsomassa paluumatkan iltashown ja tanssahtelivatkin Itämeren laineilla.

Odotan josko seuraavan kerran pääsisi laivalla Pietariin vaikka jalkapallon Euroopan-mestaruuskisoihin, joista tilannetietoa on allaolevissa linkeissä.

Suomen jalkapallomaajoukkue

Venäjän jalkapallomaajoukkue

Elämysmatkojen info jalkapallokisoista

Tutustu ja tilaa sähköinen Pikaopas Pietariin

9 vastausta artikkeliin “Laivalla Pietariin ja Katariinan palatsiin”

  1. Kyllä vaan: ) Tuo yhden perilläolopäivän risteily on vaan monien mielestä niin kovin lyhyt aika Pietarin tapaiselle megaloistokohteelle, mutta se on mainio tapa saada kipinä seuraaviin matkoihin Venäjälle.

   Tykkää

 1. On se vaan niin prameileva tuo Katariinan barokkipalatsi. Pietarissa riittää katsottavaa vaikka pariksi viikoksi, tosin matkailu Venäjälle olisi niin paljon helpompaa ilman ainaista viisumihässäkkää.

  Tykkää

 2. Tuota laivaa harvat ovat varauksettomasti kehuneet, mutta viisumivapaus helpottaa kyllä merkittävästi matkailua tuohon suuntaan. Itse haluaisin vielä joskus viettää Pietarissa kesäyön katsellen Nevan rannalla yöllä nousevia siltoja, mieluiten tietysti kauniin kesäisessä yössä. Ehkä sekin aika vielä joskus tulee …

  Tykkää

  1. Olen viihtynyt laivalla mainiosti, mutta eniten olen kuullut nurinaa siitä, että asiakkaat ovat viime vuonna olleet enimmäkseen saksalaisia ja kiinalaisia ja sen myötä henkilökunnan palvelukyky on niillä kielillä venäjän lisäksi. Ystävällistä palvelu on kyllä ollut. Laiva on iäkäs kunnostettu entinen Vikingin laiva Tukholman reitiltä eikä mikään Serenade, mutta viime vuoden lokakuussa oli ihan siistissä kunnossa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s