
Kyllä sen uskoo matkalainen kun näkee. Käkisalmen ja Sortavalan välinen tie pituudeltaan 120 km on oikein hyvässä kunnossa myös kun siirrytään Karjalankannakselta Karjalan tasavallan puolelle. Niinkuin on koko reitti koko Laatokan ympäri vievää tietä hyvässä kunnossa. Tämän päivän osuus olisi Käkisalmesta Laatokan länsirantaa Sortavalaan sekä sieltä Laatokan pohjois- ja itärantaa pitkin Aunukseen.






Laatokan luoteisrannalla Lahdenpohjassa

Elämää on menossa kukkakauppiaan ympärillä luovutetun Karjalan pikkukaupungissa Lahdenpohjassa Laatokan rannalla. Muuttotappio kyllä kiusaa, mutta Laatokkaa kiertäviä matkailijoita odotetaan kohentamaan paikallista taloutta.








Sortavala lähellä Suomen rajaa

Tässä mennään Karjalankatua Sortavalassa. Edessä Karjalansilta ja vaalea rakennus sillan jälkeen etuoikealla on Sortavalan Seurahuone. Sortavalasta on Suomen raja-asemalle Värtsilään vain 30 kilometriä.

Lahden rannalta hotelli Kauniin takaa lähtevät kantosiipialukset Valamon kuvankauniille ja tunnelmalliselle luostarisaarelle. En voi tarpeeksi kehua Valamoa. Sen ainutlaatuista tunnelmaa ja kaunista luontoa on vaikea saada kuvattua tekstin muotoon.


Kävelyllä Karjalankadulla. Vasemmalla oleva punainen rakennus on vanha paloasema. Sen edessä Venäjän suurimman pankin Sberbankin konttori.








Sortavalaan pääsee nykyään Pietarista kaksi kertaa päivässä neljän tunnin Lastochka-junalla. Sortavalasta menee tunnin retrojuna eteenpäin Ruskealan komeille marmorilouhoksille.



Sortavalassa käy paljon matkailijoita myös lähellä sijaitsevien Valamon luostarisaaren ja viime vuosina suureen suosioon nousseen Ruskealan marmorilouhoksen ansiosta. Matkamuistomyymälöitä on välillä kuin etelän lomakeskuksissa.



Massiivisia tietöitä riitti koko reitin varrella. Ja uutta asfalttia oli valmiina hämmästyttävä määrä. Varsinaista talouskriisiä.



Läskelä kuuluu kansainväliseen Sininen Tie -matkailureittiin. Vanhoja vesireittejä seuraileva tie johtaa Atlantin valtameren rannalta Norjasta Mo i Ranasta Uumajan, Vaasan, Joensuun ja Niiralan kautta Äänisen itärannalle Pudozhiin asti.







Salmin vanha kirkko. Tai sen metsittyvät rauniot sodan ajalta. Pientä pintaremonttia olisi tarpeen. Salmi on ollut 1600-luvun puolivälissä kreivikuntaa.






Laatokan horisontti näkyy utuisesti taustalla Kuuterselällä. Paikka löytyy Pogrankondushin nimellä kartalta. Kuuterselän taistelu 1944 osana Neuvostoliiton suurhyökkäystä johti suomalaisten vetäytymiseen aikaisemman etenemisen sijasta.

Välillä piti pysähtyä piknikille itäisen Laatokan rannalle. Eväät oli hankittu aikaisemmin ja ne nautittiin aavaa Laatokkaa katsellen ja vähän suurjärvessä kastautuenkin.
Aunuksen seudun karjalaiskylät

Alunperin rajalinnoitukseksi tarkoitettu Aunuksenkaupunki sijaitsee Olongajoen ja Mägräjoen yhtymäkohdassa. Jokivarsilla ennen Aunusta näkyy taajassa monivärisiä ja harmaita vanhoja karjalaistaloja ja tsasounia. Paikalliseen tyyliin kaikki talot ovat erilaisia keskenään. Lähipiirin kyliä ovat Vitele, Tuulos ja Alavoinen eli nykyisin Vilidsa, Tuloksa ja Ilinsky.






Jyrgilä eli Jurgelitsa on kuulunut täysivaltaisena jäsenenä Aunuksen piirin kyläneuvostoon.

Aleksanteri Syväriläisen luostarin kirkontorneja. Majoituimme tänne ja vietimme yömme viereisessä ja ihan uudessa sekä viihtyisässä majatalo Staraja Slobodassa.


Staraja Slobodan vastaanoton sisäänkäynti. Ravintola oli eri rakennuksessa kuten myös majoitushuoneet. Kiva oli nauttia maukas illallinen sekä majoittua pitkän päivän jälkeen aivan luostarin vieressä.


Kivalta näyttävät nuo kirkot ja luostarit. Muutenkin kiinnostavalta kuulostava reissu taas paikkaan, josta kirjoitetaan todella vähän. Hyvin voisin ajatella itsenikin tuonne ensi kesänä, jos tämä epidemiatilanne sen sallisi…
TykkääTykkää
Lähde vaan. Se on ihan lähellä ja tosi erilainen maailma: )
TykkääTykkää
Ihana… olen alunperin tästä kylästä. Ihania kuvia
TykkääTykkää
Kiitos kehuista. Seutu on niin ihanan kaunista että tulee ihania kuvia: )
TykkääTykkää