Blogi, Ex-Neuvostoliiton maat, Puola, Ukraina

Berliinistä Krakovan kautta maata pitkin Odessaan Mustanmeren rannalle, osa I, menomatka

Mustameri Odessassa

Tämän matkan vuosipäivä alkaa olla näinä päivinä. On jo syytä siirtyä haaveissa takaisin Mustanmeren rannalle, ennen kuin lähden sinne taas uudelleen nauttimaan ihmiselle hyvästä ilmastosta. Maaliskuun alussa 2020 piti palata hieman ennenaikaisesti tuolta ihanuudesta kotiin, koska kuumemittaukset ja uutiset aiheuttivat jo levottumuuden tunnetta.

Olin alunperin menossa Berliiniin matkamessuille maaliskuun alussa. Seurailin uutisia ja ihmettelin jo messujen optimistisia sivuja, mutta olin silti kyllä niinsanotusti kuin klapilla päähän lyöty, kun pari päivää ennen messuja valtavista valtavin kansainvälinen tapahtuma peruttiin uuden koronavirukseksi kutsutun taudin aiheuttamana.

Lähtövalmisteluille vastatuulta

Olin ostanut lentolipun Tallinnasta Berliiniin ja junaliput Puolasta Przemyslistä Ukrainaan Odessaan. Junaliput olisin saanut peruttua ja Ryanairin lentokin olisi ollut parinkympin tappio, mutta olin niin kovasti odottanut Odessaan pääsyä, että halusin lähteä matkaan.

Lähdin ystävättäreni kanssa Tallinnaan ja vietimme siellä kivan päivän. En osannut kuvitellakaan, että täällä viettäisin päivää seuraavan kerran elokuussa ja sen jälkeen en pääsisi edes risteilyaluksesta maihin ilman karanteenia. Ystävätär palasi illalla kotiin ja minä jatkoin matkaa.

Berliini
Berliini

Berliiniin en jäänyt koska messujakaan ei ollut. Nousin heti Flixbussiin Krakovaan. 600 kilometrin reitti ajettiin yöllä ja sain nukuttua ihmeen hyvin pitkän matkan. Aamulla havahduin hereille Katowicessa kun vieruskaveri vaihtui ja aloin katselemaan Puolan maisemia, joita en ollut aikaisemmin nähnytkään kuin Varsovassa.

Flixbus
Flixbus

Kauniissa Krakovassa

Perillä Krakovassa olin hetken vähän unissani ja etsin bussiterminaalista paikan juoda aamuteetä. Arvelin ettei majapaikkaani kannattanut mennä näin aikaisin aamulla. Lähdin vähitellen kohti vanhaa kaupunkia, missä hostellinikin olisi.

Lähistöllä vietin vielä pitkän tovin puistossa, jossa oli muistolaattoja eri historian taisteluista. Niitähän kyllä Puolalla riittää. Melkein aina kun Euroopassa on sodittu, Puolan yli on pyyhkäissyt useampikin armeija. Ja jättänyt jälkeensä tarpeettoman paljon tuhoa.

Krakovan vanha kaupunki
Krakovan vanha kaupunki
Krakovan vanha kaupunki
Barbican-linnoitus

Kiertelin myös hieman vanhassa kaupungissa ja etsin majapaikkani. Kävin kysymässä milloin pääsisin sisään ja olin ilahtunut kun se sopi isännille heti. Olin ottanut edullisen petin unisex-makuusalissa, joita nykyään olen ihan mielelläni käyttänyt.

Muutama nuorukainen oli petisalissa kaverina ja he olivat lähdössä kaupungille. Otin muutaman tunnin aamupäikkärit puhtaissa lakanoissa ja lähdin vasta sitten liikenteeseen Krakovan sykkeeseen. Kiertelin kaunista kaupunkia ja tykkäsin näkemästäni.

Minulla oli erikoistehtävänä käydä syömässä puolalaista hapankeittoa ja Charlottaa. Charlotta on omenamehun ja puolalaisen vodkan yhdistelmä. Tilatessa piti kuulemma olla tarkkana ettei tilaa kääretorttua, minkä nimi on myös Charlotta. Sopiva puolalaisen ruuan paikka Chata löytyikin juuri oikealla hetkellä.

Ravintola Chata
Nälkäisille miehille

Itä-Puolan hapankeitossa oli perunaa ja makkaraa. Keitto oli erittäin maukasta ja söin sen viimeiseen pisaraan. Omenamehun jätin tilaamatta, koska halusin maistaa snapsin puolalaista Wyborovaa ilman lisäaineita. Vaikka olen venäläisen vodkan aito fani, niin täytyy sanoa että puolalainen tuntui yhtä hyvälle ja virkistävälle.

Lähdin ruokapaikasta kevyin askelin ja matkalla hankin kaikenlaista kivaa pientä iltapalaksi reitilleni siunaantuneesta Krakovan makkaraa myyvästä liikkeestä. Illan lepäilin huoneessa katsellen ikkunasta maisemia ja kuuntelin nuorukaisten yrityksiä puhua keskenään japania ja espanjaa.

Krakova hostel Bubbles
Bubblesin aamupala

Mukava aamupala kuului hintaan tässä tosi siistissä ja mukavassa hostelissa. Junani Przemysliin lähtisi iltapäivällä, joten ei ollut kiirettä lähteä liikkeelle ennen puoltapäivää. Ostaessani junalippua yritin pyytää lipputiskin nuorukaista opettamaan minulle, miten lausutaan oikein Przemysl. Eihän siitä mitään tullut, väärin meni joka kerta kun yritin.

Pikkukaupunki Przemysl

Junamatka kesti muutaman tunnin ja Przemyslissä minulla olisi niinikään hyvin kierrellä vähän kaupungilla. Aurinko paistoi kirkkaasti ja lämmitti kivasti junahyttiäni. Juttukavereita ei ollut joten viihdytin itseäni uusien maisemien katselulla.

Junamatka Krakovasta Przemysliin
Junamatkalla Krakovasta Przemysliin

Przemysl oli söpö historiallisen oloinen pikkukaupunki. Kävelin pikkukatuja ylös luostarille, mutta en mistään saanut kunnon kuvaa kauniista maisemista Karpaateille kaupunkikukkulalta. Aina oli muureja tai puita tai pyykkejä edessä.

Laskeuduin alemmas ja etsin aurinkoisen ruokapaikan sekä söin helkkarin hyvän kala-annoksen puolalaisilla perunoilla. Sen jälkeen olikin jo aika siirtyä rautatieasemalle etsimään Odessan junaa.

Juna löytyi helposti, koska asemalla ei ollut muita junia lähdössä. Nousin junaan ja tein oloni mukavaksi. Puolan ja Ukrainan raja tuli melkein heti lähdön jälkeen. Tarkastus oli kohtuullisen sujuva, mutta ihmettelin kun molemmilla puolilla rajaa tultiin kyselemään oliko flunssaoireita rajavartijoiden ja tullin jälkeen otsastani tultiin mittaamaan kuume.

Junassa Przemyslistä Odessaan
Junassa Przemyslistä Odessaan

Rajan jälkeen Ukrainan puolella juna pysähtyi iltapimeällä Lvovissa. Sen jälkeen nukahdin junan pehmeään keinahteluun kiskoilla. Aamulla olisin Mustanmeren rannalla Odessassa. Sieltä kerron seuraavassa osassa.

Lue myös: Mustanmeren risteily Odessasta Dnepr-jokea Kiovaan

12 vastausta artikkeliin “Berliinistä Krakovan kautta maata pitkin Odessaan Mustanmeren rannalle, osa I, menomatka”

    1. Joo en tajua vieläkään, millaiseen kuumeeseen ja miten reagoitaisiin eri paikoissa. 37,1? Ulos junasta? Varmaan eivät tienneet vielä silloin itsekään. Nyt on joka maalla omat sääntönsä, joten kannattanee aloittaa matkustaminen yksi maa kerrallaan..

      Tykkää

  1. Puolaan ja Krakovaan oli tarkoitus matkustaa viime pääsiäisenä. Silloin se ei enää ollut mahdollista ja emme sitten päässeetkään Krakovan. Tarkoituksena olisi ollut myös tutustua Tatravuoriin ja Krakovan ympäristöön, kuten Auschwitz-Birkenau-leiriin ja Wieliczkan suolakaivokseen. No eiköhän tuonne vielä joskus pääse!

    Tykkää

  2. Voih, noi siirtymät on kyllä sellasia joista nautin ite tosi paljon! Pienten kylien maisemat, jotka vilahtelee junan ikkunasta… Interrail jätti aikoinaan jäljen sydämeen, siinä on sitä reissaamisen makua ❤ En oo ite viinan ystävä, mutta Krakovassa tuli kans maistettua snapsi vahvempaa paikallista, joka oli maustettu pähkinällä, maistui aivan nougat suklaalta ja oli hyvää!

    Tykkää

  3. Mukava matkakertomus, meidänkin oli tarkoitus Puolaan suunnata viime vuoden kesällä, mutta se tosiaan peruuntui sattuneesta syystä. Koskaan ei ole siellä tullut käytyä, eikä Ukrainassakaan, joten ne jääköön vielä otollisempia aikoja sitten odottelemaan. Kiinnostaa kyllä! 🙂 Täällä yritimme myös miehen kanssa kielet solmussa kokeilla lausua tuota yhtä sanaa, mutta se jäi tasolle ”perzemysl”, joten jääköön yritykseksi täälläkin. 😀

    Tykkää

    1. Tuo pikkuinen Perzemysl) on joskus ollut tärkeä risteysasema ja siitä on varmaan jäänteenä tuo suora kaukojuna Mustanmeren rannalle. Sinänsä raja Ukrainaan oli helppo vaikka olin etukäteen kuullut muuta. Nuo kuumemittaukset vaan tottumattomalle olivat jotenkin hämmentävät, mitä sitten jos olisi ollut..? No olisi varmasti Puolassa ollut näkemistä yllin kyllin.

      Tykkää

    1. Joo olisi tosi kiva, että tuo Rail Baltica alkaisi toimia sujuvammin kuin nyt, niin silloin pääsisi Puolaan junalla tosi kivasti. Nyt Baltian läpimenoon pitää varata monta päivää tai mennä bussilla. Mutta tulossa varmaan ovat hyvät junayhteydet Puolaan: )

      Tykkää

  4. Noita flixbusseja haluaisin joskus kokeilla, ovat kuulemma edullisia ja hyviä. Yhä enemmän on alkanut kiinnostaa maata pitkin matkailu, tai että osan matkasta menis junalla tai bussilla, näkis maisemia samalla. Krakova on kaunis kaupunki, siitäkin vierailusta ihan liian kauan, melkein 20 vuotta!

    Tykkää

    1. Flixbussi oli oikein mukava. Olen vaan nähnyt pari kertaa keskustelupalstoilla joidenkin tuskailleen peruutustapauksessa maksunpalautusten jäykkyyttä. Mutta hinnat kyllä ovat edullisia, tuo Berliinistä Krakovaan 600 km näyttää maksaneen 24 euroa.

      Tykkää

Jätä kommentti