Blogi, Junamatkat, Kaukasia, Sotshi, Vladikavkaz

Junalla Kaukasiassa ja Mustanmeren rannalla

Siitä on jo kauan kun lähdin Sotshin rautatieasemalta Mustanmeren rantaa pitkin kohti Pohjois-Ossetiaa. Mutta ei niin kauan, ettenkö muistaisi maskijupakkaa Sotshin aseman läheisessä ruokapaikassa.

Sotshin rautatieasemalla liikkuu liikennettä

Olin ollut kolmisen viikkoa Sotshissa lähes muistamatta virusta, kun yllättäen tomera kassanhoitaja korotti ääntään paikan maskipakosta. Mutta olen tullut tänne syömään, ihmettelin. Tässä Rosen paikassa liikutaan määräysten mukaan, kuului vastaus.

Istuin tarjottimeni kanssa ilman maskia lähimpään pöytään toipumaan säikäytyksestä ja rouva siirtyi seuraavaan uhriinsa jonossa. Muistui ihan ihana Neuvostoliitto mieleen, nykyään asiakaspalvelu maassa on yleensä luonnikasta.

Hotelli Park Inn on ihan aseman kyljessä
Sotshin rautatieaseman historiallista tyylikkyyttä
Asemalaiturilla ennen lähtöä

Junalla Sotshista Mustanmeren rantaa

Olin ostanut lipun Vladikazkaziin menevään yöjunaan. Valoisaa iltaa oli vielä hyvin jäljellä ja kuvasin mieluusti kuvankaunista Mustanmeren rantaa ja otin pari videotakin.

Meri ei ole musta
Rata kulkee satoja kilometrejä pitkin merenrantaa

Katso video: Junassa Mustanmeren rantaa Sotshista pohjoiseen 1

Taustalla viimeinen näkymäni Sotshista hetkeen aikaan
Tuapsesta ylöspäin maisemat siirtyvät sisämaahan

Juna pysähteli Mustanmeren rannikolla Tuapseen asti. Sen jälkeen seisakkeja oli subtrooppisen vihreissä Pohjois-Kaukasuksen pienissä kylissä ja kaupungeissa.

Pohjois-Kaukasian rinteitä
Menossa jonnekin tai odottamassa jotakuta

Otin salaa kuvia nukkuvista vaunukavereistani. Itse juna oli uusinta mallia, mutta tunnelmaa se ei pilannut. Nukuin hyvin keinuvan junan rentouttaessa sisäelimiäni varmaan oikeille pakoille.

Junassa on mukava levätä puhtaissa lakanoissa

Aamu valkeni kirkkaana. Oli hyvin aikaa seurailla junan ikkunasta paikallista elämänmenoa vihreine puutarhanhoitoineen ja vapaine karjankasvatuksineen.

Aamumaisema Pohjois-Kaukasuksella
Ossetialaisia tupia ja tarhoja
Vapaan lehmän elämää
Beslanin rautatieasema

Juna pysähtyi pitkään surullisenkuuluisassa Beslanissa ennen määränpäätäni Vladikavkazia. Muistelin aikaisemmin näkemääni liikuttavaa Enkelten kaupunkia, jonne terrori-iskun lapsiuhrit ja aikuiset valokuvallisine hautakivineen ovat haudattu. Paikallinen väestö kantaa varmaan ikuisesti kipeää muistoa sydämessään.

Uusien marttyyrien kirkko Beslanissa

Vladikavkaz Pohjois-Kaukasuksella

Perillä Pohjois-Ossetian pääkaupungissa Vladikavkazissa odottivat arkisemmat asiat. Nälkä oli jo vieraana ja menin vastaan tulleen kaverini kanssa aterioimaan lammaskeittoa eli harshia.

Harshit ja lavashit tuulen varjoon

Keitto oli valmistettu ns. toissijaisista ruhonosista, liemi oli rasvainen ja annokseen kuuluivat erilliset isot kupilliset valkosipulia. Mukava oli aamupala kuuman paikallisen lavashi-leivän kanssa. Säälin vähän kaveriani, joka ei autoilijana sallinut itselleen palan painikkeeksi vodkasnapsia.

Hotellikin oli mukava ja edullinen. Tiskillä komeilivat Booking.comin asiakastähdet.

Hotellissa viihtyi
Lisäviihdykettä aulan akvaariosta
Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko

Olin käynyt kaupungissa aikaisemminkin, joten tällä kertaa kuljin enemmän keskustan ulkopuolella. Georgian raja-asema Verhnyj Lars on 40 kilometrin päässä kaupungista ja siellä suunnalla liikuin, mutta rajan yli ei pandemian vuoksi tällä kertaa ollut asiaa.

Tie Georgiaan Kaukasuksen yli tai oikeastaan Dorelin rotkon kautta

Vladikazkaz on sisämaassa kaukana merestä, mutta hyvä ja kaunis uimapaikka on kaupungin eteläpuolen suurella tekojärvellä lähellä kasvitieteellistä puutarhaa. Ilma olikin tosi kuuma jo näin toukokuussa, joten tuskin jaksoi odottaa että sai sukeltaa kirkkaaseen veteen.

Uimaan Kaukasuksen juurella
Oli siellä muitakin Terek-joen vesiasemalla

Oli voitonpäivän aika ja kaupunki oli koristeltu Suuren Isänmaallisen sodan sankarien kuvilla normaaleissa mainosjulistepaikoissa. Ennen lähtöä oli myös mukava ihan vaan istuskella varjoisissa puistoissa jäätelöä syöden, muualla olisi ollut liian tukahduttavan kuumaa.

Vladikazkaz Voiton päivän koristeissa
Zhukovin puiston varjossa pystyi nauttimaan kuumuudesta

Nousin taas yöjunaan. Huomenna olisin takaisin Mustanmeren rannalla Novorossijskissä.

Lue myös: Junalla Mustanmeren rannalle, osat 1-3

Lue myös: Junalla Mustanmeren rannalle Sotshiin, Ahun – Krasnaja Polyana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s