Blogi, Karjala, Laatokanlinna, Laatokka, Lotinapelto, Terijoki, Venäjä

Lähimatkailua maata pitkin Laatokan ympäri osa 3, Lotinapelto – Laatokanlinna – Terijoki

Laatokan kierroksesta oli tässä vaiheessa jäljellä viimeinen neljännes. Lähdimme tutkimusretkellämme Syväriltä Lotinapellon kaupungin kautta kohti Laatokanlinnaa eli Staraja Ladogaa. Tämä etappi saavutettaisiin 150 kilometrin ajon jälkeen.

Staraja Slobodan aamiainen
Aamiainen Aunuksessa
Lotinapelto
Lotinapellon leppeä pikkukaupunki
Lotinapelto

Lotinapellon nimi ei suinkaan tule savisista pelloista vaan sanasta lotja. Merenkulun suuri ihailija Pietari Suuri nimittäin perusti tänne veistämön laivoilleen Itämeren valloitusta varten. Nykyään kaupunki on raukeatunnelmainen maalaiskaupunki Syvärin rannalla, jonne osa ohikulkevista jokiristeilijöistä tekee pysähdyksen ennen Ala-Syvärin sulkua.

Paksujoki
Tässä mennään Paksujoen yli
Sässtroi

Seuraava Laatokkaan laskeva joki on nimeltään Säs. Joen suistossa melkein Laatokan rannalla sijaitsee Sässtroin kylä ja seudulla on myös muinaisia hautapaikkoja ja historiallisia nähtävyyksiä kuten valtakunnallinen suojelukohde Matejevon kylä jokea jonkin matkaa ylöspäin mennessä.

Savustettua kalaa

Kala oli tuoretta ja vastasavustettua kalastajien paikalle toimittamaa Laatokan lähikalaa. Muistan vieläkin miten se maistui ihanalle.

Savustettua kalaa
Kalansavustaja työssään

Staraja Ladogan linnoitus eli Laatokanlinna

Laatokanlinna
Staraja Ladogan linna

Staraja Ladogan linnoitus on kunnostettu tosi hienosti, rahoitusta on näköjään löytynyt paikan matkailuprofiilin nostoon. Täällä nykyään pidetään ja hellitään Venäjän syntysijaa, kun Kiova on jäänyt Ukrainan puolelle.

Laatokanlinna
Linnoituksen hallintorakennus
Staraja Ladogan linnoituskylä
Kylää linnoituksen vieressä
Olhava-joki
Näkymä linnoitukselta Olhavajoelle.
Olhava-joki

Tänne Laatokanlinnaan pääsee myös Pietarista nelikantisilla jokiristeilyaluksilla ja niitä on ilmestynytkin tänne usein uuden laivalaiturin rakentamisen jälkeen. Matka kestää Nevaa, Laatokkaa ja Olhavajokea pitkin yön yli. 

Staraja Ladogan linnoituksen kirkko

Pyhän Yrjön katedraali linnoituksen muurien sisäpuolella.

Staraja Ladogan linnoituksen vankila

Linnoituksen vankilakin oli kunnostettu niin siististi, että tuli mieleen miten siistit olot vangeilla puolestaan ovat aikanaan mahtaneet olla. Yhtä siistit vai ylipäätään millaiset?

Olhava-joki
Olhavanjoen maisemat ovat upeat
Staraja Ladogan linnoitus
Pikkuinen Jelena-joki laskee Olhavaan
Kahvila Drevnaja Ladoga

Tässä pikkuisessa perinteiseen malliin sisustetussa kahvilassa pysähdyimme aterioimaan. Ei lainkaan hassumpi paikallinen lounas.

Leningradin piirityksen Dioramamuseo

Diorama Leningrad

Pietariin oli jäljellä matkaa 120 kilometriä. Matkalla Neva-joen rannalla pysähdyimme Leningradin piiritystä kuvaavassa Diorama-museossa. Kyseessä on valtava maalaus 1941-43 tapahtumista, jossa leningradilaisia kuoli noin 700.000 pommituksissa ja nälkään.

Diorama Leningrad
Diorama Leningrad
Museon nimi on Proryv, Läpimurto

Täällä voi vaikka kosketella oikeita tankkeja tai taistelupanssarivaunuja jos se tuntuu houkuttelevalta..

Pähkinäsaaren rauha

Laatokka Pähkinäsaarelta
Pähkinäsaari Nevajoen ja Laatokan yhtymäkohdassa

Tässä ollaan Nevan suistossa Pähkinäsaaren pohjoisrannalla sekä suuri Laatokan aava maisema avautuu edessä. Keskiaikainen linnoitus tunnetaan 1323 Pähkinäsaaren rauhan solmimispaikkana Ruotsin ja Novgorodin välillä.

Pähkinäsaaren linnoitus

Linnoituksen sisäpuolella on Pietari Suuren rykmenttien sotilaiden joukkohauta. Pietari Suuri valloitti linnoitussaaren 1702. Myös toisen maailmansodan aikaisia linnoituksen venäläissotilaita saksalaismiehityksen jäljiltä on haudattu tälle paikalle.

Laiva Pähkinäsaarelle

Pähkinäsaaren linnalle on pieni lauttamatka. Lauttamatkan saarelle voi tehdä lännestä Petrokrepostista, jonne saapuu junarata Pietarista. Me nousimme vesibussiin tällä kertaa Nevan itärannalta.

Pietariin yöpymään

Pietari Vladimirin aukio

Pietarissa tämä Vladimirin Jumalanäidin ikonin katedraali sijaitsee hotelli Dostojevskyn vieressä. Tai Dostojevsky katedraalin vieressä. Tai molemmat metroasemien Vladimirsky ja Dostojevskyn vieressä. Tai näiden vierestä lähtee Pietarin tunnetuin ravintolakatu Rubinstein kohti pääkatua Nevsky Prospektia.

Pietari hotelli Dostoevsky
Hotelli Dostojevskyn asiallinen huone

Suomenlahden rantareittiä kotiinpäin

Kuokkala Repino

Aamulla lähdimme takaisin kohti Viipuria. Tämä kukkakauppa on jo Suomenlahden rannalla Kuokkalassa eli nykyisin Repinossa.

Terijoen hiekkarantaa

Matka jatkui rantareittiä Terijoen hiekkarantoja pitkin Suomenlahden rannalla. Tänne on tultava takaisin viettämään rantalomaa heti kun pääsee.

Kauppakeskus Terijoella
Kauppakeskus Terijoen alueella
Terijoki
Terijoen kirkko

Tässä puistikossa on Terijoen nykyään toimiva luterilainen kirkko. Neuvostoaikaan sen tehtävä oli olla elokuvateatterina.

Otto-Ville Kuusinen residenssi
”Pääministeri” Otto-Ville Kuusisen residenssi oli на ремонте.
Suomenlahden rantaa
Ushkovon eli entisen Tyrisevän rantaa
Mustajoki
Mustajoen ylitys
Rakkauden hauta Vammelsuu

Vammelsuussa sijaitsee rakkauden hauta, menetetyn rakastetun palvontaa. Paikan huvilan emännän nimen mukaan nimetty Marian kukkula ja puisto, jossa hän istuu miehensä rakkaalle vaimolleen pystyttämällä hautamuistomerkillä.

Raivolan lehtikuusikko
Raivolan lehtikuusikko

Raivolan lehtikuusilehdon ihmeellistä ilmaa hengittämässä. Kuuset on tuotu kasvamaan paikalle Arkangelista Pietari Suuren laivaston rakennustarpeita varten.

Raivolan uimaranta
Raivolan uimaranta
Raivolan uimaranta
Raivolan kirkko

Pyhän Nikolai Ihmeidentekijän kirkko Raivolan eli nykyään Roshsinon keskustassa. Vieressä runoilija Edith Södegranin sekä hänen kissansa hautamuistomerkki.

Laatokan ympäri

Nyt on Laatokka kierretty kolmessa päivässä. Ehdottomasti hitaammin ensi kerralla ja ehkä toiseen suuntaan. Kyllä kannattaa lähteä uusillekin kierroksille Laatokan ympäri.

Karttalinkki reitistä Laatokan ympäri

Viipuri – Käkisalmi – Lahdenpohja – Sortavala – Läskelä – Salmi – Aunus – Lotinapelto – Laatokanlinna – Pähkinälinna – Pietari – Terijoki – Raivola – Viipuri

Arvo Tuominen: Laatokan ympäri – Staraja Ladoga (video 5 min)

4 vastausta artikkeliin “Lähimatkailua maata pitkin Laatokan ympäri osa 3, Lotinapelto – Laatokanlinna – Terijoki”

  1. Kun googlaa Laatokan saastumisesta, niin näkyy Hesari kirjoitelleen asiasta usein 1990-luvulla, mutta sen jälkeen Venäjällä paljon tehty sillä saralla. Luulisin ettei ihan likaisia vesiä nimettäisi kansallispuistoiksi. Vesi on tosiaan sinistä ja kirkasta jokaisella rannalla. Todella tuoretta kalaa myynnissä ympäri järven kun kalastajat sitä tuovat vierestä Laatokasta savustamolle ja kauppa näyttää käyvän heti, kun paikalliset emännät vievät ja matkailijat ostavat kuumat kalat saman tien: )

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s